МЛДЦ за рекомендаціями МОЗ України, розповідає, що здорове харчування значно знижує ризик виникнення багатьох неінфекційних захворювань, у т.ч. цукрового діабету, інфаркту, інсульту тощо. Водночас зростання обсягів виробництва перероблених продуктів разом із зміною темпу й способу життя призводять і до модифікацій моделей харчування. Зараз люди споживають більше продуктів із високим вмістом калорій, жирів, вільних цукрів та солі. Разом з тим все більше людей не вживають достатньої кількості злаків, фруктів, овочів та інших продуктів, що містять клітковину.
Чому важливо вживати жири?
Жири – така ж важлива складова раціону, як білки й вуглеводи. Від них не варто відмовлятися, навіть якщо вам дуже потрібно позбавитися зайвої ваги. Помірна кількість жирів у щоденному меню підтримує роботу нервової та ендокринної систем, покращує кровообіг. Крім того, жири сприяють збереженню краси та пружності шкіри.
Проте обсяг жирів у денному раціоні не повинен перевищувати 30% загальної споживаної енергії. При цьому насичені жири повинні становити не більше ніж 10% цього показника, а трансжири — менше за 1%. Отже, жири треба споживати усвідомлено, відрізняючи шкідливі від корисних.
Які жири є корисними, а які – ні?
До корисних належать моно- і поліненасичені жири. Мононенасичені жири містяться в рослинних оліях (оливковій, арахісовій, кунжутній, лляній); горіхах (кеш’ю, мигдалі, пекані, фісташках); авокадо. На поліненасичені жири багаті певні види риби (лосось, тунець, оселедець, сардини); волоські горіхи; різне насіння (соняшникове, гарбузове, лляне, кунжут).
Читайте також: Холестерин і що з ним робити
Некорисними є насичені жири (незбиране коров’яче молоко, жирні види м’яса та птиці, сало, вершкове масло, твердий сир тощо) та трансжири (містяться переважно у випічці, смажених стравах, як-то картопля фрі, маргарині та інших продуктах). Ці жири є причиною надмірної ваги, підвищення рівня «поганого» холестерину в крові, а також є факторами ризику виникнення серцево-судинних захворювань та діабету ІІ типу. Тому рекомендовано повністю виключити з раціону трансжири, а споживання насичених жирів обмежити.
Читайте також: Що треба знати про вагу та Чи шкідлива пальмова олія?
Найкраще для здоров’я буде замінити насичені жири ненасиченими.
Кілька порад щодо вживання жирів:
Ці прості рекомендації дозволять збалансувати свій раціон. Дотримуйтеся цих порад — і зможете укріпити здоров’я, зменшити ризик виникнення серцево-судинних хвороб, продовжити тривалість життя та покращити його якість.
Читайте також: Як харчуватися збалансовано та Як краще споживати вітаміни та поживні речовин
І пам'ятайте головне, що, для підтримання належного стану здоров'я, в нашому центрі Ви завжди маєте можливість проконсультуватися з висококласними лікарями, зокрема, до Ваших послуг у МЛДЦ лікарі-гастроентерологи, і , звісно, широкий спектр лабораторних та клінічних досліджень!